Witam, będąc w pracy zauważyłam gazetkę z przepisami, z którego pochodzi właśnie to ciastko. Podaję wersję oryginalną, w najbliższym czasie postaram się dodać moją wersję.
Przepis na kruche ciasto znajdziecie tutaj tylko wystarczy dodać 30 g kakao.
Warstwa karmelowa: Wystarczy jedna puszka masy krówkowej. Najlepiej rozcieńczyć ją z odrobiną śmietanki 36% i podgrzać w rondelku do połączenia się masy z śmietanką.Do masy krówkowej dodajemy orzechy laskowe, które uprzednio zostały przeprażone na suchej patelni a następnie pozbawione skórki poprzez pocieranie orzechami w dłoniach lub w czystej szmatce. Zostawiamy kilka orzechów do dekoracji.
Czekoladowy gansz:
- 3/4 szklanki kremówki 36%
- 170 g gorzkiej czekolady
Na przestudzone ciasto wlewamy masę karmelową z orzechami laskowymi i wkładamy na 20 minut do lodówki do schłodzenia.
Następnie wlewamy czekoladową masę na górę i dekorujemy pozostałymi orzechami i wkładamy do lodówki, aby wszystko się schłodziło.
Po jednym kawałku jest się już sytym, więc nie przesadzajcie z ilością.