ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

środa, 2 kwietnia 2014

152. Klasyczny suflet serowy

Witam, dzisiaj pragnę wam przedstawić suflet serowy wg przepisu Gordona Rasay'a.  Jest z nim  trochę pracy, ale uwierzcie mi na słowo póki nie spróbujecie, że naprawdę warto. Przepis zapożyczyłam z innego bloga.Tam został określony jako trudny, ale według mnie jeśli się jest dokładnym i śledzi przepis to nie jest znowu taki trudny, ale do początkujących osób nie polecam, jeśli z sufletami nie miały do czynienia.


Składniki na beszamel:( 9 porcji sufletu spokojnie z tych proporcji wychodzi przy wielkości foremek 6cm)

  • 50 g mąki
  • 50 g miękkiego masła (+ odrobina do wysmarowania foremek)  
  • 500 ml mleka                                       
  • mała cebula
  • 1 gwiazdka anyżu                    
  • 3 goździki
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka gorczycy 

Sery:                             

  • 100 g Gruyère 
  • 100 g cheddara
  • 85 g parmezanu 

Składniki na dodatek do beszamelu

  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki soli, świeżo mielony pieprz

* Sery można zamienić, ale ważne jest to aby miały wyraziste smaki bo inaczej suflet będzie mdły. Przy łagodniejszych serach można zwiększyć do łyżki ilość soku z cytryny i musztardy.

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...