Witam, dzisiaj pragnę wam przedstawić suflet serowy wg przepisu Gordona Rasay'a. Jest z nim trochę pracy, ale uwierzcie mi na słowo póki nie spróbujecie, że naprawdę warto. Przepis zapożyczyłam z innego bloga.Tam został określony jako trudny, ale według mnie jeśli się jest dokładnym i śledzi przepis to nie jest znowu taki trudny, ale do początkujących osób nie polecam, jeśli z sufletami nie miały do czynienia.
Składniki na beszamel:( 9 porcji sufletu spokojnie z tych proporcji wychodzi przy wielkości foremek 6cm)
- 50 g mąki
- 50 g miękkiego masła (+ odrobina do wysmarowania foremek)
- 500 ml mleka
- mała cebula
- 1 gwiazdka anyżu
- 3 goździki
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka gorczycy
Sery:
- 100 g Gruyère
- 100 g cheddara
- 85 g parmezanu
Składniki na dodatek do beszamelu
- 6 jajek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu worcester
- 1 łyżeczka musztardy
- pół łyżeczki soli, świeżo mielony pieprz
* Sery można zamienić, ale ważne jest to aby miały wyraziste smaki bo inaczej suflet będzie mdły. Przy łagodniejszych serach można zwiększyć do łyżki ilość soku z cytryny i musztardy.