ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

niedziela, 20 lipca 2014

171. Pyszna zupa krem z groszku

Witam, jak już pisałam we wcześniejszym poście przygotowywałam bulion do zupy krem z  groszku. Chciałam ją przygotować ze świeżego groszku, żeby wiedzieć jak smakuje. W tym celu zrobiłam sobie  moją pierwszą grządkę i posadziłam na niej groszek. Czas oczekiwania był długi, ale w końcu nadszedł ten dzień zbioru.


Składniki:                            


  • 400 g świeżego groszku
  • 100 g lekko wędzonego boczku
  • 2 szalotki, pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe białego wytrawnego wina
  • 1 litr jasnego bulionu warzywnego( nage)
  • 100 ml tłustej śmietany i dodatkowo do polania
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz

170. Bulion warzywny (nage)

Witam, ostatnio przeglądając książkę kucharską od Gordona Ramsay'a natknęłam się na zupę krem z groszku, ale do jej przygotowania potrzebny mi jej wywar warzywny inny niż zwykle robię. Więc przedstawiam wam pierwszy etap przygotowania zupy z groszku - samego wywaru.


Składniki:                                                
wywar po przecedzeniu i ostudzeniu


  • 3 posiekane cebule
  • 6 posiekanych marchewek
  •  naciowego
  • 1 posiekany por
  • 1 mała główka czosnku (przekrojoną na pół)
  • 1 cytrynę podzieloną ćwiartki
  • po 1/4 łyżeczki białych i różowych ziaren pieprzu ( w moim wypadku był tylko czarny)
  • 1 mały liść laurowy
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 200 ml wytrawnego białego wina ( ja miałam pół wytrawne białe Celebro)
  •  świeże gałązki estragonu, bazylii, kolendry, tymianku i pietruszki( niestety u mnie były suszone przyprawy: kolendra, estragon, oregano, bazylia i pietruszka)

169. Deser brzoskwiniowo - jeżynowy z posypka orzechową

Witam, ostatnio przeglądając kolorową prasę natknęłam się na ciekawy przepis, który chciałabym wam przedstawić.

Składniki:

  • brzoskwinie 2-3 szt                                          

  • serek homogenizowany naturalny 150 g
  • cukier puder 2 łyżki
  • śmietana kremówka 200 ml
  • fiks do śmietany 1 opakowanie
  • jogurt naturalny 200 g
  • cukier trzcinowy 3 łyżki
  • jeżyny 400 g
  • świeża mięta lub melisa do ozdoby
  • posypka z karmelizowanych orzechów
  • garść orzechów włoskich
  • 20 g masła
  • cukier

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...