ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

niedziela, 22 marca 2015

201. Pyszny koktajl krewetkowy

Witam, chciałabym wam przedstawić bardzo smaczny przepis na przystawkę w postaci koktajlu krewetkowego.


Składniki:                                                  


  • sałata masłowa
  • 100 g krewetek
  • 8 szt. pomidorków koktajlowych
  • 1 szt. awokado
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku + 1 do krewetek
  • mała bagietka
  • pieprz, sól

Przygotowanie:


Czosnek pokroić w plasterki i podsmażyć na złoto. Pomidorki przekroić na pół i podsmażyć razem z czosnkiem. Ostudzić i pomieszać razem z awokado pokrojonym w kostkę i dodać oliwę  wymieszać.
Krewetki obrać z łupinek i podsmażyć na maśle. Przyprawić odrobiną soli, pieprzu i ząbek czosnku.

Przygotować sos:

1 szalotkę drobno posiekać dodać 2 łyżki soku z cytryny, pieprz i sól. Wymieszać wszystko razem.
Sałatę targamy na małe kawałki i dajemy na dół kieliszka do martini, Następnie dajemy mieszankę pomidorów i awokado. Na sama górę dajemy odsączone na papierze krewetki i polewamy sosem.
Do ozdoby dodajemy po dwie grzanki bagietki podgrilowanej na patelni grilowej. 

200. Pyszny mus czekoladowo-malinowy

Witam, dzisiaj chciałabym wam przedstawić prosty i smaczny przepis na mus czekoladowo-malinowy z książki Cukiernia lidla.


Składniki na mus malinowy :                     


  • 100 g świeżych bądź mrożonych malin
  • 15 g cukru pudru
  • 3 g żelatyny + 20 ml wody

Składniki na mus czekoladowy :

  • 200 ml śmietanki UHT 30 %
  • 2 żółtka
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady deserowej

Przygotowanie:
Mus malinowy

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Maliny mieszamy z cukrem pudrem i miksujemy.
Namoczoną żelatynę rozpuszczamy ( ja rozpuściłam w kuchence mikrofalowej nastawionej na 10 s.)
Rozpuszczoną żelatynę łączymy z malinami. Tak przygotowany mus malinowy wlewamy na dno pucharków.

Mus  czekoladowy

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. W osobnej misce ubijamy żółtka. Czekoladę mleczną łączymy z deserową a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Potem śmietankę łączymy z ubitymi  żółtkami oraz lekko ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowanym musem zalewamy maliny w pucharkach. Pucharki z deserem wkładamy do lodówki na 30 minut.
Przed podaniem układamy na górę kilka malin i posypujemy cukrem pudrem.


260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...