ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

wtorek, 4 sierpnia 2015

210. Marynowane boczniaki

Witam, jeszcze jeden przepis z pysznymi boczniakami.


Składniki:


  • 1 kg boczniaków
  • 2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. octu 10 %
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka gorczycy
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie:

Grzyby należy umyć, gotować w lekko osolonej wodzie 10 minut, odsączyć, zalać wcześniej przygotowaną marynatą ( wszystkie podane wyżej składniki zagotować i odstawić do ostygnięcia do temp. ok. 60- 65 stopni C). Po zamknięciu słoika pasteryzujemy je przez 15-20 minut w zależności od wielkości opakowania.

Te boczniaki robiłam pierwszy raz w tym roku i jak skosztowałam to nie mogłam się oderwać od nich :) Polecam każdemu, aby spróbował takie pyszności.

209. Boczniaki w zalewie octowej

Witam, chciałam wam przedstawić jedne z najsmaczniejszych i najzdrowszych grzybów.
Idealne jako przystawki do letniego grilla.


Składniki:


  • 1 kg grzybów
  • 4 jajka
  • vegeta lub warzywko
  • bułka tarta
  • olej

Składniki na zalewę:

  • 2 l wody
  • 1 szkl. oliwy
  • 1 szkl. octu
  • 7 łyżek cukru
  • 4 cebule
  • 2 łyżki vegety lub warzywka
  • 1 łyżka soli
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • pieprz
  • ziele angielskie

Przygotowanie:

Składniki zalewy wymieszać, cebulę pokroić w krążki i wszystko razem gotować 8- 10 minut.
Grzyby maczamy w roztrzepanym jajku z vegeta i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju.
Następnie usmażone grzyby a'la schabowe układać w słoiki i zlewać gotującą się zalewą.
Zakręcić i postawić do góry dnem.

208. Ogórki konserwowe z goździkami

Witam, chciałam wam przedstawić ciekawy przepis na niepowtarzalne ogórki konserwowe. Idealny dodatek do grilla lub przekąska do piwa. 


Składniki:              


  • 1 kg ogórków
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka goździków
  • pół szklanki octu 10 %
  • 2 szklanki wody  
  • 4 łyżki soli
  • 6 liści laurowych

Przygotowanie:

Ogórki umyć, pokroić w plasterki, wrzucić do miski, zasypać solą i odstawić na 24 godziny.
Po upływie doby wylać sok z ogórków i przełożyć je do słoików.
Wrzucić do słoika po ząbku czosnku i papryki.
Do garnka wlewamy ocet, wodę, wsypujemy cukier, goździki, marchewkę pokrojoną w plasterki i liście laurowe. Zalewę gotujemy przez 10 minut i wlewamy gorącą do słoików. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy 10-15 minut. Następnie odwracamy je zakrętką w dół.

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...