Witam, dzisiaj przychodzę do Was z propozycją letniego mało kalorycznego ciasta.
Składniki na biszkopt (na dużą blachę z pieca)
- 5 jajek
- 7 łyżek cukru
- 7 łyżek mąki tortowej
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 galaretki cytrynowe i 2 galaretki truskawkowe
- 200 g malin i 250 g jagód
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywna pianę proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać żółtka i łyżkę zimnej wody. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę i wymieszać ręcznie.
Całość wylać na blachę pokrytą papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Piec do suchego patyczka.
Galaretkę zalać litrem wrzątku każdy smak w osobnym naczyniu.
Na gotowy i wystudzony biszkopt wyłożyć owoce i zalać tężejącą galaretką.
Biszkopt można posmarować dżemem truskawkowym czy truskawkowym, ale dla mnie byłą to wersja jak najmniej kaloryczna i szybka do zrobienia.
Słodkim dodatkiem do ciastka może być lampka słodkiego wina Monte Santi, która nada słodyczy lekko kwaskowatym jagodom.