Witam, dzisiaj chciałam Wam przedstawić super danie z muli. Przepis jest z gazetki biedronki, w której to były te oto świeże pyszności.
Składniki:
- 1,5 kg świeżych muli
- 60 g masła
- 250 g pora pokrojonego w plasterki
- 1 posiekana na małe kosteczki cebula
- 100 ml białego wytrawnego wina (ja użyłam pół wytrawnego Tokaja)
- 150 ml śmietany 18 %
- 1 łyżeczka kurkumy ( ja dałam curry )
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 bagietka pszenna
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mule oczyścić, umyć pod bieżącą wda i odsączyć.
W szerokim rondlu rozpuścić masło i poddusić na nim, na średnim ogniu cebulę i pora. Po ok. 10 minutach wlać wino, a kiedy się zagotuje wsypać mule.
Przykryć i gotować na średnim ogniu przez ok. 10 min ( u mnie były dobre już po 6 minutach), aż muszle się otworzą, co pewien czas potrząsając rondlem.
Ugotowane mule wyjmij z rondla przy pomocy łyżki cedzakowej i rozłóż w głębokich talerzach.
Do sosu, który pozostał w rondlu wlać śmietanę, doprawić sola, pieprzem oraz kurkumą i gotować przez około 10 minut, co pewien czas mieszając. Mule polać sosem i posypać pietruszką.Podawać z kawałkami bagietki.
Pierwszy raz muli spróbowałam w Chorwacji i od tamtego czasu chodziły za mną, aż w końcu nadarzyła się okazja na świeże. Idealnym dodatkiem do tego dania jest pół wytrawne lub wytrawne białe wino, więc zachęcam do spróbowania.