ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

czwartek, 14 lipca 2016

227. Mule po francusku.

Witam, dzisiaj chciałam Wam przedstawić super danie z muli. Przepis jest z gazetki biedronki, w której to były te oto świeże pyszności.


Składniki:               


  • 1,5 kg świeżych muli
  • 60 g masła
  • 250 g pora pokrojonego w plasterki
  • 1 posiekana na małe kosteczki cebula
  • 100 ml białego wytrawnego wina (ja użyłam pół wytrawnego Tokaja)
  • 150 ml śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka kurkumy ( ja dałam curry )
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 bagietka pszenna
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Mule oczyścić, umyć pod bieżącą wda i odsączyć.
W szerokim rondlu rozpuścić masło i poddusić na nim, na średnim ogniu cebulę i pora. Po ok. 10 minutach wlać wino, a kiedy się zagotuje wsypać mule.
Przykryć i gotować na średnim ogniu  przez ok. 10 min ( u mnie były dobre już po 6 minutach), aż muszle się otworzą, co pewien czas potrząsając rondlem. 
Ugotowane mule wyjmij z rondla przy pomocy łyżki cedzakowej i rozłóż w głębokich talerzach. 
Do sosu, który pozostał w rondlu wlać śmietanę, doprawić sola, pieprzem oraz kurkumą i gotować przez około 10 minut, co pewien czas mieszając. Mule polać sosem i posypać pietruszką.Podawać z kawałkami bagietki.
Pierwszy raz muli spróbowałam w Chorwacji i od tamtego czasu chodziły za mną, aż w końcu nadarzyła się okazja na świeże. Idealnym dodatkiem do tego dania jest pół wytrawne lub wytrawne białe wino, więc zachęcam do spróbowania. 

226. Mini biszkopciki z owocami

Witam,  dzisiaj przedstawiam Wam prosty i szybki przepis na małe co nie co :)


Składniki:                           


  • biszkopt 
  • 200 ml kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny zamoczonej w 2 dużych łyżkach zimnej wody
  • owoce (u mnie była to puszka liczi i 150 g poziomek)

Przygotowanie:

Biszkopt przygotować według przepisu z podanego linku.
Kremówkę ubić na sztywną pianę z cukrem i dodawać małymi porcjami wystudzoną żelatynę.( żelatynę najlepiej podgrzać w kuchence mikrofalowej na 10 s)
Wziąć okrągłą foremkę i wyciąć w biszkopcie małe placki.
Poziomki opłukać pod bieżącą wodą  a liczi odcedzić z soku i pokroić na mniejsze kawałki.
Ubitą śmietanę nałożyć do szprycy i wyszprycować placki biszkoptowe następnie nałożyć na śmietanę owoce i można jeść.
U mnie na babeczkach pojawiły się cukrowe kuleczki ze względu na chrześniaka, który swoją drogą zjadł połowę poziomek i tyle zostało co widać na załączonym obrazku.
I muszę Wam powiedzieć, że ostatnio mam fazę na wino i moim ulubionym jest Monte Santi, które idealnie komponuje się ze wszystkimi deserami słodkimi jak i wytrawnymi więc polecam bo pyszne :)

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...