ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

niedziela, 12 listopada 2017

234. Buraczki w zalewie octowej

Witam, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na buraczki w zalewie octowej idealne na jesienno-zimowe obiady. Wiem, że sezon robienia buraczków był w sierpniu i we wrześniu, ale miałam tyle roboty z zaprawianiem, że nie miałam chwili wytchnienia. Ja przygotowywałam je, aż trzy razy bo tak szybko znikały.

Składniki: 


  • 5 kg buraków ugotować, obrać ze skóry i zetrzeć na dużych oczkach.

Składniki na zalewę:

  • 1l wody
  • 1,5 szklanki octu 10 %
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże cebule ( drobno pokrojone)
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 3 goździki
  • 5 dużych łyżek chrzanu( 170 g tarty świeży lub ze słoika)
  • 2 pełne łyżki soli

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...