Witam, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na buraczki w zalewie octowej idealne na jesienno-zimowe obiady. Wiem, że sezon robienia buraczków był w sierpniu i we wrześniu, ale miałam tyle roboty z zaprawianiem, że nie miałam chwili wytchnienia. Ja przygotowywałam je, aż trzy razy bo tak szybko znikały.
Składniki:
- 5 kg buraków ugotować, obrać ze skóry i zetrzeć na dużych oczkach.
Składniki na zalewę:
- 1l wody
- 1,5 szklanki octu 10 %
- 1 szklanka cukru
- 4 duże cebule ( drobno pokrojone)
- 6 ząbków czosnku
- 10 ziarenek pieprzu
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 3 goździki
- 5 dużych łyżek chrzanu( 170 g tarty świeży lub ze słoika)
- 2 pełne łyżki soli