Witam, chciałbym Wam przedstawić mój pierwszy przepis na chlebki pita zaciągnięty z jednej ze stron na MniamMniam. I jak to w życiu bywa jestem idealnym przykładem, że pomimo mojego wykształcenia gastronomicznego nie wszystko mi w życiu wychodzi po pierwszym razie, ale nie zniechęcam się tym faktem i będę próbować dalej.
A do wykonania tego przepisu natchnęła mnie żona kupując nową mąkę Szymanowską, która jest do wszystkiego, również do wypieku chleba, więc trzeba było podjąć to wyzwanie i spróbować.
Jeszcze dodam od siebie, że jest ona bardzo drobno zmielona, gładka i miękka w dotyku w porównaniu do naszej stałej mąki lub mąki do chleba.
Składniki:
- 3 szklanki pszennej ( w moim przypadku mąka pszenna typ 480 Szymanowska)
- 1 i 1/4 szklanki letniej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki suchych drożdży lub 16 g świeżych