Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

czwartek, 10 stycznia 2013

28. Lazania


Lazania smaczna syta trzeba trochę pracy ale warto

Składniki:

- 12 płatów makaronu do lazanii można zrobić samemu
- 150 g tartego żółtego sera do posypania(najlepiej chedar)

sos boloński:
- 1 kg mielonego mięsa
- puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 1 duża marchew
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 3 łyżki (mała puszka) koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- słodka papryka w proszku (1/2 łyżeczki)
- oregano (1-1,5 łyżeczki)
- sól i pieprz

Sos biały
- 25 g masła
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz




Przygotowanie sosu bolońskiego:
cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew zetrzeć na dużych oczkach i razem smażyć na oleju przez 10 minut. Następnie dodać mielone mięso, drobno posiekany czosnek i przyprawy. Gdy mięso będzie gotowe (ok. 10-15 minut) dodać pomidory z zalewą i koncentrat. Wszystko razem wymieszać i gotować jeszcze około 10 minut.

Przygotowanie sosu białego:
w rondlu na małym ogniu rozgrzać masło,następnie wsypać mąkę zrobić zasmażkę i wlać mleko, dokładnie rozmieszać i na końcu wsypać przyprawy. Mieszając zagotować, a potem gotować jeszcze przez 5 minut.


Na dno formy do pieczenia  wylać kilka łyżek sosu białego, na nim ułożyć trzy płaty makaronu. Kolejno nałożyć warstwę mięsa i znowu płaty makaronu. Na makaronie rozsmarować kolejną część sosu białego i znów mięso. Przekładać tak aż do wyczerpania składników, tak, żeby ostatnią warstwą były płaty makaronu bardzo dobrze pokryte sosem.

Tak przygotowaną lazanię włożyć do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika i zapiekać przez 45 minut. 5 minut przed końcem pieczenia potrawę posypać tartym serem.

Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać około 5 minut, żeby lazania dobrze się kroiła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz