102. Mango- kremowo- chrupiące

Witam, korzystając z okazji,że idzie lato a desery zaczynają kusić to mam ciekawą propozycję na szybki i smaczny deser.


Składniki:                                                         
gotowy deser


  • 2 owoce mango
  • 50 g masła
  • 30 g brązowego cukru trzcinowego
  • 120 g płatków owsianych
  • 200 g gęstego serka homogenizowanego
  • 200 g śmietanki
  • sok z połowy cytryny 
  • 4 łyżki klarownego miodu

Przygotowanie:


Aby przygotować owoce mango, należy poodcinać grubsze "brzuszki" z obu stron pestki, następnie nożem zrobić na obydwu z nich głębokie nacięcia we wzór w kratkę, dzieląc  w ten sposób  miąższ na małe kostki. Wypchnąć skórkę, wywracając połówki do góry i delikatnie powyjmować nożykiem kostki do miski.
W rondelku stopić masło wraz z cukrem i dodać płatki. Prażyć na średnim ogniu przez 4-5 min, ciągle mieszając, aż płatki się przyrumienią na złoto. Pozostawić do ostygnięcia.
W misce połączyć kremowy serek ze śmietanką, dodać sok z cytryny i dwie łyżki miodu; dokładnie wymieszać. Przyrumienione płatki nałożyć do osobnych miseczek i przykryć warstwą przygotowanego kremu i kostkami  mango. Polać z wierzchu resztą miodu. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

Komentarze

Popularne posty