Witam, dzisiaj mam propozycje na szybką i orzeźwiającą lemoniadę arbuzową. Zachęcam do zrobienia. Idealna na letnie upały.
Składniki na 5 l lemoniady:
Gotowa lemoniada arbuzowa. |
- 6 łyżek cukru
- 15- 20 ml soku z cytryny (w zależności od smaku)
- 30 ml przegotowanej wody
- około 2 kg arbuza( w zależności od jego smaku)
- lód( około 5 szkl. )
- woda niegazowana
Przygotowanie:
Wsypujemy cukier do garnka i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Do syropu wsypujemy lód i mieszamy. Następnie wlewamy sok z cytryny i zalewamy wodą.
Arbuza pozbawiamy skóry i miksujemy w blenderze, można też przepuścić arbuza przez sokowirówkę. Następnie przelewamy mus przez sitko, abo uzyskać sam sok i wlewamy do lemoniady.
Do dekoracji używamy trójkąt arbuza nabity na szklankę,do środka 3 kostki arbuza i lód. Zalewamy lemoniadą i na zdrowie.
Arbuz to najwspanialszy sposób, żeby się orzeźwić :) A z połączeniu z lemoniadą to... podwójne uderzenie orzeźwienia :)
OdpowiedzUsuńczadowy sposób na arbuza :) pozdrawiam i polecam dania z grilla http://www.zgrilla.pl/slodko-ostre-poledwiczki-wieprzowe/
OdpowiedzUsuńzrobię, nie wiedziałam, że to takie proste
OdpowiedzUsuń