Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, że książkę "Moje wypieki i desery "Doroty Świątkowskiej dostałam dobre kilka lat temu i nigdy z niej nic nie zrobiłam. Więc postanowiłam w końcu poszukać cos ciekawego i upiec.
Składniki na ciasto:
- 6 białek
- 3\4 szklani drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
- 50 g drobno posiekanych suszonych fig
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g startej na tarce gorzkiej czekolady
- 50 g startej na tarce mlecznej czekolady
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 6 łyżek Nutelli
- 2 łyżki Cointeau lub innego likieru cytrynowego( w moim przypadku była to nalewka cytrynowa)
Przygotowanie ciasta :
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Pod koniec wsypywać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać zmielone orzechy, żurawinę, figi oraz stratą czekoladę i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić w niej masę bezową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut. Wystudzić.
Wykonanie kremu:
Wszystkie składniki wymieszać łyżką. Rozprowadzić krem na ostudzonej bezie.
Z wierzchu można przyozdobić tort wiórkami czekoladowymi.
Smakowity torcik ;)
OdpowiedzUsuń