Witam, dzisiaj przedstawiam Wam przepis, który w pierwotnej wersji był przeznaczony dla pomidorów w zalewie, ale na moją potrzebę został przekształcony dla sałatki warzywnej z kapustą. Zalewa jest słodko- kwaśna idealna na jesienne i zimowe obiady.
A tak między nami to Wam się przyznam, że nigdy nie robiłam żadnych sałatek na zimę do słoików, tylko konserwową paprykę i ogórki.
Wszystko się zmieniło, kiedy to dostałam pierwszy przepis na sałatkę z buraczków od cioci. Wtedy będąc w dziewiątym miesiącu ciąży postanowiłam spróbować swoich sił w przetworach. Wtedy na pierwszy raz zrobiłam z 15 kg buraków sałatki, mając nadzieję na wcześniejszy poród, jak się okazało nic to nie dało bo córka nie miała zamiaru wcześniej wychodzić. I tak z roku na rok tych przepisów na sałatki mi przybywa, i teraz zamiast 15 kg warzyw mam po 50 kg i robię z tego przetwory. Bo jak wiadomo swoje jest lepsze i zdrowsze i bardziej satysfakcjonujące.
Składniki na 8 litrowych słoików:
- 1/2 kg cebuli- pokrojona w piórka
- 1/5 kg czerwonej papryki- pokrojona w cienkie paski
- 1 kg ogórków- pokrojone w plastry
- 1/2 kg marchewki- pokrojona w plastry
- 1-11/2 kg białej kapusty- poszatkowanej
- 1 łyżka soli i warzywka
Zalewa:
- 1 l wody
- 1 szkl. octu
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki soli
- 10 sztuk ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- świeżo zmielony pieprz do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz