Witam, dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na zupę krem z białych warzyw podpatrzoną w " Kuchennych Rewolucjach" .
Składniki na 1,5 l wody :
- Średnia główka kalafiora
- 2 średnie marchewki
- 2 duże pietruszki
- 300 g selera
- 4 średnie ziemniaki
- sól
- pieprz
- majeranek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 skrzydełka z kurczaka
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa poza kalafiorem obrać i pokroić w kostkę.
Z kalafiora odciąć kilka dużych różyczek i wrzucić do garnka z osoloną wodą ( gotować, aby był al dente), resztę kalafiora pokroić na małe kawałki.
Wszystkie warzywa wrzucić do osolonej wody wraz z przyprawami oraz mięsem i gotować do miękkości.
Po ugotowaniu wyjąć mięso i resztę zblendować, a różyczki kalafiora odcedzić.
do talerza najpierw nalać zupę a na koniec wyłożyć po różyczce kalafiora.
Tę zupę gotowałam na "wyjeździe" u siostry i jak dzieci zobaczyły całego kalafiora to zajadały się, aż miło :) Zawsze to jakaś odmianą od zwykłej zupy krem zblendowanej na gładko.
Zupy o kremowej konsystencji są najlepsze ;)
OdpowiedzUsuń