ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

piątek, 26 lipca 2013

110. Ziemniaczki z kotlecikiem w sosie grzybowym

Witam, dzisiejszy obiad wyszedł jako jedna improwizacja. Podstawowe składniki zawsze są pod ręką, więc zabrałam się do pracy. Jako dodatek użyłam boczniaków do przygotowania sosu.


Składniki:


  • 500 g pieczarek
  • 500 g boczniaków
  • 1 skl, białego pół słodkiego wina Don Rafaelo
  • mała śmietana 18%
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, kucharek
  • pierś z kurczaka
  • ziemniaki


Przygotowanie:

Grzyby opłukać pod bieżącą zimną wodą( nie moczyć) i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy grzyby. Podsmażamy je przez chwilę, aż nabiorą złotego koloru. Następnie stopniowo dodajemy wino i wodę. Dusimy na małym ogniu przez 5- 10 min a następnie dolewamy resztę wina i wody, przyprawiamy i odparowujemy wino. Gdy wino zostaje odparowane,ściągamy patelnie z ognia dodajemy śmietanę i jogurt.Mieszamy wszystko razem i stawiamy ponownie nad ogień, aby sos zgęstniał i ściągamy z ognia.
Ziemniaki obieramy i gotujemy.

Pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem.Moczymy ją w jajku z mąką i  następnie obtaczamy w bułce tartej.
Można je normalnie smażyć na patelnie, ale ja robiłam w głębokim tłuszczu( najszybciej i najprościej wrzucić do frytkownicy jeśli ktoś posiada). Gdy panierka zrobi się złota wyjmujemy kotlety.
Wszystko nakładamy na talerz i smacznego.


2 komentarze:

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...