Witam, dzisiejszy obiad wyszedł jako jedna improwizacja. Podstawowe składniki zawsze są pod ręką, więc zabrałam się do pracy. Jako dodatek użyłam boczniaków do przygotowania sosu.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 500 g boczniaków
- 1 skl, białego pół słodkiego wina Don Rafaelo
- mała śmietana 18%
- 200ml jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, kucharek
- pierś z kurczaka
- ziemniaki
Przygotowanie:
Grzyby opłukać pod bieżącą zimną wodą( nie moczyć) i pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy grzyby. Podsmażamy je przez chwilę, aż nabiorą złotego koloru. Następnie stopniowo dodajemy wino i wodę. Dusimy na małym ogniu przez 5- 10 min a następnie dolewamy resztę wina i wody, przyprawiamy i odparowujemy wino. Gdy wino zostaje odparowane,ściągamy patelnie z ognia dodajemy śmietanę i jogurt.Mieszamy wszystko razem i stawiamy ponownie nad ogień, aby sos zgęstniał i ściągamy z ognia.Ziemniaki obieramy i gotujemy.
Pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem.Moczymy ją w jajku z mąką i następnie obtaczamy w bułce tartej.
Można je normalnie smażyć na patelnie, ale ja robiłam w głębokim tłuszczu( najszybciej i najprościej wrzucić do frytkownicy jeśli ktoś posiada). Gdy panierka zrobi się złota wyjmujemy kotlety.
Wszystko nakładamy na talerz i smacznego.
pisze się solą, a nie solom!!!
OdpowiedzUsuńJuż poprawiłam:)Dzięki za wskazanie
OdpowiedzUsuń