Składniki na krem na 6 porcji:
Ciasteczko a'la oreo gotowe do spożycia |
- 80 g serka mascaropne
- 2 gruszki ( pokrojone w ćwiartki)
- 200 ml półsłodkiego wina Celebro
- 2 łyżki miodu
- 2 goździki
- 1 listek laurowy
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 gałązka rozmarynu
- szczypta chili
Przygotowanie kremu:
Na głębokiej patelni wlać wino, dodać miód, liść laurowy, anyż, cynamon, rozmaryn i chili, wszystko zagotować. Po zagotowaniu dodać umyte i obrane ćwiartki gruszek z usuniętymi gniazdami nasiennymi i gotować na małym ogniu przez 5 min i zdjąć z ognia pozostawiając na pół godzinki, aby wszystko razem się "przegryzło".
Serek mascarpone wymieszać z 2 łyżkami sosu.
Składniki na ciasto na 6 porcji:
- 85 g mielonych migdałów ( mogą być pomieszane z orzeszkami nie solonymi)
- 70 g maki razowej
- 80 g gorzkiej czekolady( rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
- 1 łyżka miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Przygotowanie ciasta:
"Suche" składniki połączyć ze sobą do tego dodać 2 żółtka ( białka ubić na sztywno), esencje waniliową, miód i przestudzoną czekoladę. Wszystko razem wymieszać. Masa nie będzie jedwabista, będzie zbita, więc proszę się nie przejmować, że coś nie wyszło. Na sam koniec dodawać po łyżce białek i mieszać z masą.Ciasto wyłożyć do foremek silikonowych do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 minut do suchego patyczka:)
Po upieczeniu wyjąć z formy i poczekać, aż ostygnie.
Po ostygnięciu przekroić babeczkę w poprzek i środek polać odrobiną gotowego sosu z patelni, następnie nałożyć łyżeczkę serka mascarpone wymieszanego z sosem i przykryć babeczką.
Nałożyć na talerz razem z gruszką.
Babeczki są bardzo syte więc wystarczy jedna babeczka i ćwiartka gruszki, żeby zaspokoić apetyt.
Życzę miłej zabawy i smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz