Witam, dzisiaj pragnę wam przedstawić suflet serowy wg przepisu Gordona Rasay'a. Jest z nim trochę pracy, ale uwierzcie mi na słowo póki nie spróbujecie, że naprawdę warto. Przepis zapożyczyłam z innego bloga.Tam został określony jako trudny, ale według mnie jeśli się jest dokładnym i śledzi przepis to nie jest znowu taki trudny, ale do początkujących osób nie polecam, jeśli z sufletami nie miały do czynienia.
Składniki na beszamel:( 9 porcji sufletu spokojnie z tych proporcji wychodzi przy wielkości foremek 6cm)
- 50 g mąki
- 50 g miękkiego masła (+ odrobina do wysmarowania foremek)
- 500 ml mleka
- mała cebula
- 1 gwiazdka anyżu
- 3 goździki
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka gorczycy
Sery:
- 100 g Gruyère
- 100 g cheddara
- 85 g parmezanu
Składniki na dodatek do beszamelu
- 6 jajek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu worcester
- 1 łyżeczka musztardy
- pół łyżeczki soli, świeżo mielony pieprz
* Sery można zamienić, ale ważne jest to aby miały wyraziste smaki bo inaczej suflet będzie mdły. Przy łagodniejszych serach można zwiększyć do łyżki ilość soku z cytryny i musztardy.
Przygotowanie:
Najpierw beszamel:
Mąkę dokładnie zagnieść z masłem na beurre manié. Schłodzić
szybko w zamrażalniku.
Cebulę posiekać, przyprawy rozgnieść grubo w moździerzu(ja
nie posiadam moździeża więc rozdrobniłam je tłuczniem do ziemniaków). Mleko
wlać do rondla z grubym dnem, dodać przyprawy i cebulę. Doprowadzić do wrzenia
i powoli, często mieszając gotować na wolnym ogniu 5 minut, aż przyprawy
uwolnią zapach. Przecedzić mleko do dużego rondla, odciskając dokładnie
przyprawy, aby do mleka przeszło jak najwięcej ich smaku. Zostawić na kilka
minut do przestudzenia.
Przestudzić kilka minut, wmiksować żółtka i grubo starte
sery. Dodać worcester i musztardę. Sprawdzić, czy sos jest wystarczająco słony
i ewentualnie dosolić. Dodać świeżo mielony pieprz.
Taki sos można przygotować nawet dwa dni wcześniej i trzymać
w lodówce. Przed użyciem koniecznie doprowadzić do temperatury pokojowej.
Nastawić piekarnik na 200 stopni (bez termoobiegu).
Dokładnie wysmarować foremki masłem i wstawić do lodówki.(
Ja etap wstawiania foremek do lodówki opuściłam)
Białka ubić z sokiem z cytryny na dość sztywną pianę( suflet
urośnie najlepiej na takiej jeszcze trochę miękkiej).
Wmieszać delikatnie, łyżką, pianę do sosu serowego. Najpierw
dwie łyżki, żeby go rozluźnić, a potem stopniowo, szybko i delikatnie, żeby nie
zabić piany.
Wyciągnąć foremki z lodówki, napełnić masą. Szybko wstawić
do piekarnika.
Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec
jeszcze 20 minut, aż do zrumienienia. Podawać natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz