Witam, chciałabym wam przedstawić trochę czasochłonny, ale jakże pyszny deser autorstwa Gordona Ramsay'a.
Składniki:
Deser w towarzystwie śmietany |
- 50 g prażonych płatków migdałowych
- 1 łyżka stołowa mąki krupczatki
- szczypta soli
- 100 g drobno zmielonego cukru ( lub cukru pudru)
- 2 duże wiejskie jaja
- 3 duże żółtka z wiejskich jaj
- 250 ml tłustej śmietany
- trochę miękkiego masła do wysmarowania foremek
- 12 dojrzałych moreli, średniej wielkości
- cukier puder, do posypania
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności zmiel w młynku do kawy płatki migdałowe na drobny proszek. Przełóż do pojemnika robota kuchennego (blendera) i wymieszaj z mąką i solą. Następnie dodaj cukier, jajka, żółtka oraz śmietanę.
Miksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Nałóż do słoika lub pojemnika z blendera, przykryj i schładzaj w lodówce przez 24 godziny.
Gdy ciasto będzie gotowe do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Nasmaruj miękkim masłem sześć foremek do puddigów o średnicy 10 cm.
Przekrój na pół morele i usuń pestki. Każdą połówkę ponownie przekrój na pół i rozdziel między przygotowane foremki. Przesiej na morele cukier puder. Przelej ciasto ze słoika i piecz 12 minut, aż urośnie i nieco stwardnieje.
Pozwól, by deser stygł kilka minut w foremkach, następnie wyjmij porcje z form małą, płaską szpatułką i połóż na drucianej kratce. Podawaj na ciepło, posypane cukrem pudrem oraz z kulkami lodów lub śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz