Witam po długiej przerwie, ale mój świąt pochłonęła w całości córka :) Ale już wracam do Was i postaram się być na bieżąco. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na bardzo fajna i łatwa w przygotowaniu sałatkę na urodziny-tak jak miało to miejsce w moim przypadku,lub po prostu do obiadu lub pracy.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 brokuł
- kasza bulgur ( przed gotowaniem 1/2 szklanki)
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- dwie garści jasnych i ciemnych winogron
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos musztardowo-miodowy:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 szczypta soli morskiej
- 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.Następnie wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą w miseczce i odstawiamy na czas przygotowania sałatki.( ja wszystkie składniki wymieszałam w małym słoiczku po deserku, dla mnie szybciej).
Przeciskamy czosnek przez praskę i podsmażamy na oliwie na mocno rozgrzanej głębokiej patelni przez chwilę, a następnie dodajemy małe różyczki brokuł ,sól oraz pieprz i smażymy 2-4 minut.
Na rozgrzanej suchej patelni podsmażamy również pestki słonecznika.
Kiedy mamy już wszystko usmażone i kasza ostygła to łączymy wszystkie składniki ze sobą wraz z połówkami winogron i porwanymi na mniejsze kawałki liśćmi bazylii, polewamy sosem i razem wszystko mieszamy.
Przepis z kuchni Lidla.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz