Mój ulubiony sos pasuje prawie do wszystkich dań mięsnych, do grilla, pieczarek faszerowanych, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ja wyznaję zasadę , że czym ostrzejszy smak czosnku tym lepiej i czosnku nie żałuje należy jednak pamiętać, że nie każdy lubi ostre.
Składniki:
- jogurt naturalny 400 ml
- majonez 400 ml
- czosnek (ok 5 ząbków ale im więcej tym ostrzejszy sos)
- zioła prowansalskie
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- czosnek granulowany (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Czosnek posiekać w drobną kostkę lub przecisnąć w wyciskarce.
- Jogurt i majonez wlać do jednego naczynia, dodać sok z połowy cytryny dodać ok 1 łyżeczki ziół prowansalskich wszystko dokładnie wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku. W przypadku gdy sos będzie zbyt słaby można dodać czosnku.
Trzeba pamiętać o tym, że czosnek musi się "przeżreć" z resztą sosu i często po 20 minutach jest dużo ostrzejszy niż podczas pierwszego mieszania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz