ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

poniedziałek, 7 stycznia 2013

10. Sos czosnkowy

Mój ulubiony sos pasuje prawie do wszystkich dań mięsnych, do grilla, pieczarek faszerowanych, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ja wyznaję zasadę , że czym ostrzejszy smak czosnku tym lepiej i czosnku nie żałuje należy jednak pamiętać, że nie każdy lubi ostre.

Składniki:

  • jogurt naturalny 400 ml
  • majonez 400 ml
  • czosnek (ok 5 ząbków ale im więcej tym ostrzejszy sos)
  • zioła prowansalskie
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz
  • czosnek granulowany (opcjonalnie)
 

Wykonanie:

  1. Czosnek posiekać w drobną kostkę lub przecisnąć w wyciskarce.
  2. Jogurt i majonez wlać do jednego naczynia, dodać sok z połowy cytryny dodać ok 1 łyżeczki ziół prowansalskich wszystko dokładnie wymieszać. 
  3. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W przypadku gdy sos będzie zbyt słaby można dodać czosnku.

Trzeba pamiętać o tym, że czosnek musi się "przeżreć" z resztą sosu i często po 20 minutach jest dużo ostrzejszy niż podczas pierwszego mieszania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...