Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

sobota, 26 stycznia 2013

42. Panna cotta z granatem

Wiem wiem może ktoś sobie pomyśli powtarza się ale nie do końca mimo to, że panna cotta już była to ta jest trochę inna po pierwsze jest z granatem, po drugie jest to duża porcja i po trzecie ma nie co inny skład.

Składniki

  1. Galaretka:
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżeczki ciepłej wody
  • 120 ml świeżego soku z granatu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
   2. Panna cotta:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 12 dag cukru
  • 1 laska wanilli( nie jest konieczna)

  3. Syrop z granatów do dekoracji:
  • 100 ml soku z granatu (świeże)
  • 10 dag cukru

Wykonanie:

  1. Granat przekroić na pół i wyłuskać nasiona, i zmiksować w blenderze, po czym sok przecedzić przez sitko.
  2. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody.
  3. Odmierzyć 120 ml soku, wlać do rondelka dodać sok z cytryny i podgrzać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
  4. Zdjąć rondel z ognia , dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać, po czym ostudzić i wlać do formy. Wstawiamy do lodówki.
  5. 3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 8 łyżkach wody, do rondelka wlać mleko, śmietankę i cukier. 
  6. O ile posiadamy to laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyciągnąć pestki i dołożyć je do rondelka, podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. Nie gotujemy.
  7. Rondelek zdejmujemy z ognia, wyciągamy wanilię i dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia co jakiś czas mieszając aby nie powstał kożuch.
  8. Z lodówki wyciągamy formę z zastygniętą galaretką i stawiamy na desce, po czym wlewamy ostudzoną masę mleczną i wstawiamy do lodówki na ok 6 -7 godzin.
  9. Gdy panna cotta będzie zastygnięta przygotowujemy sok z granatu, odmierzyć 100 ml, dodajemy cukier i podgrzewamy w małym rondelku aż syrop zgęstnieje, po czym syrop odstawiamy do ostygnięcia.
  10. Deser wyciągamy z lodówki, aby wyciągnąć z formy na kilka sekund zanurzamy formę w ciepłej wodzie uważając aby woda nie wlała sie do środka. Przykrywamy płaskim talerzem i szybkim ruchem  odwracamy do góry dnem. Zdejmujemy foremkę tak aby nie uszkodzić deseru.
  11. Panna cotte polewamy syropem i podajemy

Smacznego!!

 

1 komentarz: