250. Bogracz wieprzowo wołowy z kluseczkami

Bogracz każdy zna i chyba każdy lubi, i jak to bywa każdy ma swój jedyny i sprawdzony przepis, zapraszam do zapoznania się z moim:

Składniki:

  • Mięso wołowe ok 1 kg (u mnie udziec)
  • mięso wieprzowe ok 1 kg(w moim wypadku była to karkówka)
  • Boczek wędzony ok  250 g
  • duża papryka czerwona  4 szt
  • cebula  3 szt
  • czosnek 6 dużych ząbków
  • kiełbasa toruńska
  • ogórek kiszony
  • kluski z przepisu
  • przyprawy: papryka czerwona,sól,pieprz, ziele angielskie, papryka ostra
  • passata pomidorowa lub przecier
  • 4 pomidowy

wykonanie:

  • Mięso kroimy w kostkę ok 0.5x0.5 cm i doprawiamy solą,pieprzem i papryką po czym odstawiamy na bok
  • Boczek kroimy w dość cienkie paski
  • Paprykę i pomidory i resztę składników kroimy w grubą kostkę, a cebulę drobno
  • Gotowanie zaczynamy od smażenia boczku zaczynając od zimnej patelni aby jak najbardziej wytopić tłuszcz, gdy boczek jest już podsmażony smażymy mięso jeżeli mamy na tyle wielką patelnie lub garnek wszystko na raz jeżeli nie smażymy partiami w innym wypadku mięso puści soki a tego nie chcemy.
  • Gdy mięsu jest już podsmażone dodajemy kiełbasę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek(można również go posiekać)
  • Całe mięso przekładamy do dość dużego garnka i zalewamy wodą lub bulionem tak aby mięso było zakryte gotujemy na wolnym ogniu ok. godzinę.
  • Po godzinie dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory i ogórki, gotujemy przez następne 1.5 godziny aż mięso będzie miękkie.
  • w miedzy czasie przygotowujemy kluski z linku
  • pod koniec gotowania gdy mieso już zmięknie dodajemy passatę pomidorową i doprawiamy do smaku.
  • Kluski gotujemy w bograczu, tak gotowane naturalnie nam zagęszczą cały bogracz i nie bedzie potrzeby aby to robić roztworem z mąki.

Komentarze

Popularne posty