Witam , dzisiaj chciałabym Wam przedstawić wypróbowany przeze mnie przepis na amerykański klasyk. Długo myślałam jaki tort wyczarować na okrągłe urodziny mojego męża, a ten tort chodził już za mną jakiś czas, Więc przy pomocy mojej siostry wyczarowałyśmy go.
Przepis wzięłam ze strony http://www.mojewypieki.com/przepis/red-velvet-cake.
Masę kremową zrobiłam z siostrą po swojemu.
Składniki:
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka kakao
- pól łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 1 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka winnego octu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 60 ml czerwonego barwnika w płynie( ja użyłam barwnika w proszku)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao i sól przesiać do naczynia. Dodać cukier, wymieszać.
W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka; dodać olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną( barwnika dałam tyle, aby był ładny czerwony kolor).
Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników (mieszając tylko w jednym kierunku).
Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana.
Od tego momentu działać szybko - pianę wlać do ciasta, wymieszać.
Ciasto podzielić równo między dwie tortownice.- można, chociaż ja wszystko wlałam do jednej formy i po przestudzeniu przekroiłam na pół, i wyrównałam górę przez co zostało na posypanie tortu z góry.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie wystudzić.
Masa kremowa:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem
i delikatnie wymieszać z serkiem.
Wykonanie:
Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem.Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta, które uzyskałam poprzez ścięcie górki z upieczonego ciasta.
Tort przechowywać w lodówce pod przykryciem.
Wszyscy goście byli zachwyceni wyglądem tortu jak i jego smakiem.
Ciasto może wydawać się ciężkie przez ilość składników, ale tak naprawdę jest lekkie i chłodne, jeśli wyjmie się go z lodówki na pół godziny przed przybyciem gości( u nas się to sprawdziło rewelacyjnie bo w ten dzień był upał 31 stopnie).
Mogę obiecać z mojej strony, że jeszcze nie raz zagości na naszym stole.
ciasto wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńTest https://www.google.pl/
OdpowiedzUsuń