ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

poniedziałek, 2 marca 2020

251. Sałatka z kaszą bulgur i brokułami

Witam po długiej przerwie, ale mój świąt pochłonęła w całości córka :) Ale już wracam do Was i postaram się być na bieżąco. Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na bardzo fajna i łatwa w przygotowaniu sałatkę na urodziny-tak jak miało to miejsce w moim przypadku,lub po prostu do obiadu lub pracy.


Składniki:


  • 2 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • kasza bulgur ( przed gotowaniem 1/2 szklanki)
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • dwie garści jasnych i ciemnych winogron
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos musztardowo-miodowy:


  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek           
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • wyciśnięty sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu


Przygotowanie:

Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą w miseczce i odstawiamy na czas przygotowania sałatki.( ja wszystkie składniki wymieszałam w małym słoiczku po deserku, dla mnie szybciej).
Przeciskamy czosnek przez praskę i podsmażamy na oliwie na mocno rozgrzanej głębokiej patelni przez chwilę, a następnie dodajemy małe różyczki brokuł ,sól oraz pieprz i smażymy 2-4 minut.
Na rozgrzanej suchej patelni podsmażamy również pestki słonecznika.
Kiedy mamy już wszystko usmażone i kasza ostygła to łączymy wszystkie składniki ze sobą wraz z połówkami winogron i porwanymi na mniejsze kawałki liśćmi bazylii, polewamy sosem i razem wszystko mieszamy.

Przepis z kuchni Lidla.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...