252. Racuchy jabłkowe

Witam, dzisiaj przepis w szczególności dedykowany tym najmniejszym naszym pociechom.
Przepis jest dla dzieci powyżej 12 miesięcy.


Składniki:


  • 11/4 szklanki maki orkiszowej lub pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki miodu
  • oliwa z oliwek- do smażenia

Przygotowanie:

Jabłko obieramy  i trzemy na grubych oczkach tarki.
Do większej miski przekładamy wszystkie składniki oprócz startego jabłka, mieszamy wszystko razem mikserem. Gdy wszystko jest już wymieszane dodajemy jabłko i jeszcze chwilę wszystko mieszamy.
Następnie rozgrzewamy patelnie z łyżką oliwy z oliwek i zmniejszamy na średni ogień. 
Nakładamy po łyżce ciasta. Smażymy z 3 minuty z każdej strony, aby nam się ładnie zarumieniło, ale nie spaliło.
podajemy z odrobiną cukru pudru i cynamonem.
Z tej porcji i wyszło 22 racuszki.
Przepis ze strony https://alaantkoweblw.pl/

Komentarze

Popularne posty