Oto dziś nastał dzień na śląski obiad jak to u mnie w domu często bywało. Rosół, kluski śląskie, rolada i modro kapusta(czerwona) . Jedyny minus tego obiadu to czas przygotowania trzeba sobie dobrze rozplanować czas i w ok 3 godziny spokojnie można sobie poradzić
Składniki:
na rolady:
- Mięso wołowe(ligawa, łopatka lub udziec, można też zastąpić wołowinę wieprzowiną lub piersiami drobiowymi )
- ogórek kiszony
- boczek wędzony
- kiełbasa śląska
- musztarda
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
na kluski:
- ziemniaki
- jajko
- mąka ziemniaczana
na kapustę:
- główka kapusty czerwonej
- boczek wędzony
- cebula
- sól i pieprz
Wykonanie:
Rolady:
- Kiełbasę, boczek, ogórek i cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Mięso pokroić w plastry i rozbić na dość mocno aby mięso było cienkie. przyprawić solą i pieprzem i posmarować musztardą.
- Na każdy kawałek mięsa nakładamy po łyżeczce boczku, kiełbasy, ogórka i cebuli jeżeli mamy wielkie płaty dajemy więcej farszu. Całość zawijamy tak aby dodatki pozostały w środku i zawijamy nicią lub jak ktoś woli to szpilkami.
- Rolady smarujemy z wierzchu musztardo i posypujemy lekko papryką.
- W rondlu rozgrzewamy kawałek masła i kładziemy rolady na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy mięso z każdej strony i zalewamy wodą lub najlepiej rosołem. Dusimy całość ok 2 godziny aż mięso będzie miękkie.
- Powstały sos zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody.
Kluski:
- Ziemniaki obieramy i myjemy i gotujemy.
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków i odstawiamy na chwilę aż lekko ochłodną.
- Ochłodzone ziemniaki dzielimy w misce na 4 równe części jedną część wyciągamy i w powstałe miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wbijamy jajko całość zagniatamy na jednolitą masę.
- Z powstałej masy formujemy okrągłe kluski.
- Kluski gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch a po przekrojeniu nie będzie widać mąki.
Kapusta:
- Kapustę siekamy dość drobno, zalewamy gorącą wodą, dodajemy soli, pieprzu można dodać liść laurowy, i gotujemy aż do miękkości.
- Boczek i cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy.
- Do ugotowanej kapusty wlewamy 2 łyżki octu(dla zachowania koloru) mieszamy dokładnie i możemy odlać wodę z gotowania.
- Do odcedzonej kapusty dodajemy przesmażony boczek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Smacznego!!!
Oj dawno już nie jadłem klusek :-/ A obiadek pierwsza klasa
OdpowiedzUsuńzajebiste
OdpowiedzUsuń54 yr old Structural Analysis Engineer Kleon McCrisken, hailing from Happy Valley-Goose Bay enjoys watching movies like Pericles on 31st Street and Metal detecting. Took a trip to Three Parallel Rivers of Yunnan Protected Areas and drives a Ford GT40. sprobuj na tej stronie
OdpowiedzUsuń