Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

niedziela, 5 maja 2013

96. Śląski obiad czyli kluski, rolada i modro kapusta

Oto dziś nastał dzień na śląski obiad jak to u mnie w domu często bywało. Rosół, kluski śląskie, rolada i modro kapusta(czerwona) . Jedyny minus tego obiadu to czas przygotowania trzeba sobie dobrze rozplanować czas i w ok 3 godziny spokojnie można sobie poradzić


Składniki:

na rolady:
  • Mięso wołowe(ligawa, łopatka lub udziec, można też zastąpić wołowinę wieprzowiną lub piersiami drobiowymi )
  • ogórek kiszony
  • boczek wędzony
  • kiełbasa śląska
  • musztarda
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
na kluski:
  • ziemniaki
  • jajko
  • mąka ziemniaczana
na kapustę:
  • główka kapusty czerwonej
  • boczek wędzony
  • cebula
  • sól i pieprz


Wykonanie:

Rolady:
  1. Kiełbasę, boczek, ogórek i cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Mięso pokroić w plastry i rozbić na dość mocno aby mięso było cienkie. przyprawić solą i pieprzem i posmarować musztardą.
  3. Na każdy kawałek mięsa nakładamy po łyżeczce boczku, kiełbasy, ogórka i cebuli jeżeli mamy wielkie płaty dajemy więcej farszu. Całość zawijamy tak aby dodatki pozostały w środku i zawijamy nicią lub jak ktoś woli to szpilkami.
  4. Rolady smarujemy z wierzchu musztardo i posypujemy lekko papryką.
  5. W rondlu rozgrzewamy kawałek masła i kładziemy rolady na rozgrzany tłuszcz, obsmażamy mięso z każdej strony i zalewamy wodą lub najlepiej rosołem. Dusimy całość ok 2 godziny aż mięso będzie miękkie.
  6. Powstały sos zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody.
Kluski:
  1. Ziemniaki obieramy i myjemy i gotujemy.
  2. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków i odstawiamy na chwilę aż lekko ochłodną.
  3. Ochłodzone ziemniaki dzielimy w misce na 4 równe części jedną część wyciągamy i w powstałe miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wbijamy jajko całość zagniatamy na jednolitą masę.
  4. Z powstałej masy formujemy okrągłe kluski.
  5. Kluski gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch a po przekrojeniu nie będzie widać mąki.
Kapusta:
  1. Kapustę siekamy dość drobno, zalewamy gorącą wodą, dodajemy soli, pieprzu można dodać liść laurowy, i gotujemy aż do miękkości.
  2. Boczek i cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy.
  3. Do ugotowanej kapusty wlewamy 2 łyżki octu(dla zachowania koloru) mieszamy dokładnie i możemy odlać wodę z gotowania.
  4. Do odcedzonej kapusty dodajemy przesmażony boczek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Smacznego!!!



2 komentarze:

  1. Oj dawno już nie jadłem klusek :-/ A obiadek pierwsza klasa

    OdpowiedzUsuń