ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

poniedziałek, 6 maja 2013

97. Muffinki czekoladowo-kawowe

Witam, dzisiaj zaprezentuję coś z moich ulubionych rzeczy czyli desery:) Jeśli nie macie ochoty wybierać się do sklepu a potrzebujecie coś słodkiego do kawy i macie pod ręką te składniki to zapraszam do dalszego czytania.

gotowe babeczki


Składniki na 18 babeczek:


  • 25 dag mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej ( moim zdaniem takie espresso z ekspresu było by lepsze)
  • 15 dag cukru
  • 250 ml mleka 3,5%
  • 1 jajko
  • 90 ml oleju

Do dekoracji:


  • tabliczka gorzkiej czekolady( 10 dag )
  • 5-6 łyżek śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • słoiczek konfitur z całych czereśni lub wiśni( mogą też być wiśnie w spirytusie tak jak w moim przypadku)



Przygotowanie:

W naczyniu wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cukrem i kawą rozpuszczalną.
W drugim naczyniu lekko wymieszać mleko z olejem i jajkiem. Do mieszania użyć trzepaczki lub mieszadełka.
Do "suchych" składników dodać składniki "mokre" i lekko wymieszać tak, aby pozostały niewielkie grudki.
Ciasto przełożyć do foremek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Po wyjęciu muffinek z piekarnika odczekać kilka minut, aż lekko przestygną, wyjąć je z foremek na talerz.

 Przygotowanie dekoracji:

Połamana na cząstki czekoladę włożyć do naczynia i ogrzewać nad parą. Mieszając, dodać cukier i śmietankę  Gdy masa czekoladowa będzie jednolita odstawić na około 10 minut do ostygnięcia.
Na upieczone babeczki nakładać łyżeczką masę czekoladową i udekorować wiśniami.
gotowe babeczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...