Władza w kuchni na jakiś czas odzyskana więc szaleję. Dziś na obiad gulasz z racji tego, że mięso na majówkę było zakupione a pogoda nie dopisała, a ja nie lubię wyrzucać mięsa ani innej żywności więc powstał pyszny gulasz.
składniki:
- mięso (u mnie ok 1,5 kg)
- łyżka masła
- łyżka musztardy
- sól, pieprz, papryka słodka
- liść laurowy, ziele angielskie
- vegeta
- cebula
- czosnek
- łyżka mąki
Wykonanie:
- Mięso kroimy w miarę równą kostkę, cebulę i czosnek obieramy i siekamy drobno.
- W rondlu lub wysokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy całe mięso i dajemy łyżkę musztardy i całość obsmażamy dokładnie. Do mięsa dodajemy przyprawy według uznania.
- Na małej patelni smażymy cebulę i czosnek aż do "zeszklenia" i dodajemy do mięsa całość dusimy ok 1,5 - 2 godzin w zależności od użytego mięsa( do momentu aż będzie miękkie).
- Gdy mięso będzie miękkie z mąki i odrobiny wody robimy dość luźną zawiesinę , którą hartujemy odrobiną sosu. Zawiesinę wlewamy do wrzącego sosu i szybko i dokładnie mieszamy tak żeby nie powstały gródki. Do gotowego sosu można dodać śmietanę.
- Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz