Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

sobota, 4 maja 2013

95. Gulasz

Władza w kuchni na jakiś czas odzyskana więc szaleję. Dziś na obiad gulasz z racji tego, że mięso na majówkę było zakupione a pogoda nie dopisała, a ja nie lubię wyrzucać mięsa ani innej żywności więc powstał pyszny gulasz.

składniki:

  • mięso (u mnie ok 1,5 kg)
  • łyżka masła
  • łyżka musztardy
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • vegeta
  • cebula
  • czosnek
  • łyżka mąki





Wykonanie:

  1. Mięso kroimy w miarę równą kostkę, cebulę i czosnek obieramy i siekamy drobno.
  2. W rondlu lub wysokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy całe mięso i dajemy łyżkę musztardy i całość obsmażamy dokładnie. Do mięsa dodajemy przyprawy według uznania.
  3. Na małej patelni smażymy cebulę i czosnek aż do "zeszklenia" i dodajemy do mięsa całość dusimy ok 1,5 - 2 godzin w zależności od użytego mięsa( do momentu aż będzie miękkie).
  4. Gdy mięso będzie miękkie z mąki i odrobiny wody robimy dość luźną zawiesinę , którą hartujemy odrobiną sosu. Zawiesinę wlewamy do wrzącego sosu i szybko i dokładnie mieszamy tak żeby nie powstały gródki. Do gotowego sosu można dodać śmietanę.
  5. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą. 
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz