ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

środa, 13 lutego 2013

61. Smaczne ziemniaki ziołowe

Dziś danie bez mięsne, ale za to bardzo dobre, a przy okazji nawet w miarę zdrowe.


Skłdniki:

  • Równe ziemniaki
  • Główka czosnku
  • Świeży tymianek
  • Świeży rozmaryn
  • Świeża bazylia
  • sól
  • masło
  • Folia aluminiowa





Wykonanie:

  1. Ziemniaki myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż. Ważne aby ziemniaki były w miarę podobnej wielkości łatwiej w tedy będzie je równo upiec.
  2. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Bazylię siekamy.
  3. Na folię dajemy kilka kawałków czosnku i bazylii, ziemniaka smarujemy cienko masłem i układamy na  folii, na ziemniaka dajemy rozmaryn i tymianek i całość zawijamy szczelnie folią i układamy w naczyniu żaroodpornym
  4. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, i wkładamy zawinięte ziemniaki pieczemy w zależności od wielkości od 15 minut do 1 h. Długa wykałaczką sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie.
  5. U mnie służyły jako dodatek do jajka sadzonego i jajka w koszulce.
Smacznego!!!


1 komentarz:

  1. Kiedyś sie to w ogniu robiło jak ludzie polili liście na dworze :D szczególnie ŚP sąsiadka lubiła hajcować w sierpniu ale nie widziołech żeby kartofle ciapała do ognia :P w każdym razie ciekawe czy są tak samo dobre jak te tradycyjne :P

    OdpowiedzUsuń

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...