Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

sobota, 2 marca 2013

73. Kurczak a la KFC

Kto z nas kiedy był w KFC i jadł kurczaka zadał sobie pytanie: jak zrobić takiego kurczaka w domu?Powiem wam jedno NIE ZROBICIE TAKIEGO SAMEGO bo tam mają inną mąkę, inne dodatki specjalnie pod nich robione, swoje przyprawy, których my nie jesteśmy w stanie kupić, skąd to wiem? A stąd, że pracowałem w siostrzanej firmie i wiem jak to się kręci. Ale nie martwcie się mam przepis poskładany z różnych źródeł w jeden i moim zdaniem smakiem  przypomina panierkę z KFC, a nawet jest lepsza. Dla tego zachęcam do wypróbowania i ocenienia. 

Składniki:


  • pierś kurczaka
  • papryka słodka
  • papryka ostra (opcjonalnie)
  • pieprz czarny lub cayene
  • sól
  • mąka ok 0,5 kg
  • zimna woda
  • 1 l oleju do smażenia






Wykonanie:



  1. Piersi kroimy w średniej wielkości filety lub paski , przyprawiamy wszystkimi przyprawami według uznania, czym więcej ostrych przypraw tym bardziej ostry będzie kurczak.
  2. Doprawione filety wkładamy do miski i zalewamy zimną wodą i zostawiamy na kilka minut do lodówki.
  3. Mąkę wsypujemy do miski lub na talerz i przyprawiamy solą i pieprzem. Ważne aby to zrobić inaczej panierka będzie bez smaku!
  4. Filety wyciągamy po jednym z zalewy, czekamy aż ociekną z większości wody i obtaczamy w mące, otrząsamy z nadmiaru mąki i odstawiamy na ruszt na kilka minut lub do momentu aż nie obtoczymy wszystkich kawałków.
  5. Po obtoczeniu bierzemy każdy kawałek i moczymy przez 2 s w zalewie i znów obtaczamy. Czynność powtarzamy min 3 razy.
  6. We frytkownicy rozgrzewamy olej i smażymy kurczaki ok 5 minut aż skórka nie będzie złocista.
  7. Podajemy z frytkami.
  8. Pierś można zastąpić udkami, ale w tedy należy pamiętać aby kawałki kurczaka moczyć ok 3 godzin w zalewie i smażyć dłużej.
Smacznego!!!!!

7 komentarzy:

  1. Domowy fast food zawsze przekonuje mnie bardziej, niż kupny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka domowa wersja jak najbardziej do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować ten przepis, kurczak wygląda pysznie, dziś na tygodniu amerykańskim w lidlu kupiłam sos bbq, więc powinien pasować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. KFC jest niesamowity. Jeśli ma zbliżony smak to będzie rewelacja. Jutro wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Również chętnie wypróbuje ten przepis! :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń