ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

czwartek, 28 lutego 2013

72.Budyń śmietankowo-waniliowy z nutką cytrynową

Po kilku dniowej nieobecności przedstawiam Wam wspaniały budyń bez chemii i zagęszczaczy, nie wliczając skrobi. Przygotowanie zajmuje ok 15 minut czyli nie wiele więcej niż budyń z torebki.


Składniki:


  • 1/2 l mleka
  • 250 ml śmietanki 30 - 36 %
  • 1 laska wanilii(można dodać więcej)
  • cytryna
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. wody.
  • cukier (według uznania u mnie 3 łyżki)



Wykonanie:

  1. Mleko i śmietankę wlać do garnka, dodać cukier i wstawić na ogień.
  2. Wanilię rozcinamy, wyciągamy nasionka, które dodajemy do mleka. Pozostałą laskę dodajemy do mleka, ale przed zagęszczeniem wyciągamy.
  3. Cytrynę parzymy, trzemy skórkę  i wyciskamy sok z połówki, po czym dodajemy do mleka.
  4. Z mąki i wody robimy dość luźną zawiesinę.
  5. Gdy mleko zaczyna wrzeć wyciągamy laskę wanilii, po czym wlewamy zawiesinę i mieszamy czekając aż całość zgęstnieje. 
  6. Rozlewamy do salaterek i cieszymy się smakiem domowego budyniu.
Smacznego!!!!

1 komentarz:

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...