Po kilku dniowej nieobecności przedstawiam Wam wspaniały budyń bez chemii i zagęszczaczy, nie wliczając skrobi. Przygotowanie zajmuje ok 15 minut czyli nie wiele więcej niż budyń z torebki.
Składniki:
- 1/2 l mleka
- 250 ml śmietanki 30 - 36 %
- 1 laska wanilii(można dodać więcej)
- cytryna
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1/3 szkl. wody.
- cukier (według uznania u mnie 3 łyżki)
Wykonanie:
- Mleko i śmietankę wlać do garnka, dodać cukier i wstawić na ogień.
- Wanilię rozcinamy, wyciągamy nasionka, które dodajemy do mleka. Pozostałą laskę dodajemy do mleka, ale przed zagęszczeniem wyciągamy.
- Cytrynę parzymy, trzemy skórkę i wyciskamy sok z połówki, po czym dodajemy do mleka.
- Z mąki i wody robimy dość luźną zawiesinę.
- Gdy mleko zaczyna wrzeć wyciągamy laskę wanilii, po czym wlewamy zawiesinę i mieszamy czekając aż całość zgęstnieje.
- Rozlewamy do salaterek i cieszymy się smakiem domowego budyniu.
Smacznego!!!!
Pyszności, domowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuń