Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

niedziela, 17 marca 2013

77. Pyszne skrzydełka kurczaka

Oto przepis sklejony z kilku znalezionych w internecie. Czym więcej ostrych przypraw tym ostrzejsze będą skrzydełka




Składniki

  • ok 1kg skrzydełek
  • 30 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki brązowego cukru (można użyć białego)
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ewentualnie ketchupu
  • 1 łyżeczka sosu tabasco (można pominąć)
  • 1 pełna łyżka słodkiej łagodnej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki pieprzu cayenne lub pikantnej papryki w proszku

wykonanie :

  • Skrzydełka opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić nożem lub nożyczkami na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńsze części skrzydełek odłożyć( można wykorzystać do rosołu), dwie pozostałe części pozostawić. Natrzeć je solą morską.
  • Do rondelka włożyć masło i drobno starty czosnek, zagotować. Gotować przez chwilkę, następnie odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać aż się rozpuści. Dodać resztę składników: miód, koncentrat pomidorowy, tabasco, paprykę w proszku, pieprz cayenne. Wymieszać na gęstą pastę i przestudzić. Skrzydełka włożyć do rondelka z marynatą i dokładnie wymieszać odstawić na ok 2 godziny.
  • Po 2 godzinach skrzydełka przesmażamy na patelni i przekładamy na ruszt.
  • Piekarnik nagrzać na średnią moc grilla (np. włączone dwie grzałki górne . W centralnej części piekarnika ustawić ruszt a pod nim blaszkę do pieczenia.
  • Piec przez 15 minut aż będą ładnie zrumienione, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 15 minut. Mocne zrumienienie nie musi oznaczać spalenizny tylko skarmelizowany cukier z marynaty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz