82.Kluski na parze
Składniki:
- 300- 350 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 100ml mleka (letniego)
- 1 łyżeczka cukru (
nieczubata)
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki stopionego masła
- 2 jajka
Niewielką ilość mleka,
drożdże i cukier mieszamy na rozczyn. Odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia ( powinien podwoić swoją objętość).
Mąkę, sól, resztę mleka,
jajka i rozczyn zagniatamy do uzyskania nieklejącej się, odchodzącej od miski ,masy
ale elastycznej i nie twardej. W razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy
letniego mleka. Dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy aż masło całkowicie wchłonie
się w ciasto. Odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Przykryte ściereczką w
ciepłe miejsce( najlepiej koło kaloryfera).
Ciasto dzielimy na 8-10 równych
porcji. Każdą porcję formujemy w kulkę i układamy na oprószonej mąką stolnicy.
Odstawiamy na 10-15 minut do podrośnięcia.
Po tym czasie gotujemy na
parze 10-15 minut.
Berbelucha czyli sos przepisu babci.
Do rondelka dajemy dwie łyżki masła i sypiemy dwie łyżki mąki. Musimy uzyskać gładką konsystencję, dlatego też dodajemy trochę wody, powidła śliwkowe( mogą być inne ,ale te są najlepsze)cukier i troszkę soli do smaku i mieszamy na gładką masę i sos gotowy. Polewamy nim kluski na parze.
Kluski po wyrośnięciu
Gotowe do spożycia polane berbeluchą
Życzę wszystkim smacznego i mam nadzieję,że tu jeszcze zagoszczę:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz