Witam, dzisiaj przedstawiam wam fajny i szybki pomysł na zupę krem z dyni. Zupa powstała z pierwszej ogródkowej dyni tegorocznej podarowanej przez koleżankę w zamian za pomoc przy dekorowaniu tortu.
Składniki:
Najlepsza z grzankami. |
- dynia 1,5 kg
- 200 ml mleka
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- prażone pestki dyni (2 garści)
Przygotowanie:
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać bulion warzywny, mleko i wrzucić do niego dynię. Gotować do miękkości około 15 minut w zależności od gatunku dyni.
Dodać rozdrobniony czosnek i gotować jeszcze przez 5 minut.
Następnie zdjąć z ognia i rozdrobnić malakserem. Dodać śmietankę i podgrzać. Przyprawić do smaku.
Najlepsze do kremu są chrupiące grzanki robione na masełku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz