Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

środa, 14 sierpnia 2013

115. Pijane jabuszka

Witam, na dzisiejszy wieczór postanowiłam sprawdzić stary przepis. Ten deser co prawda najlepszy jest na zimowe popołudnie, ale jako letni deser też świetny. Deser możemy podać z pozostałym winem,które będzie idealnym dopełnieniem całości.


Składniki:


  •  4 soczyste kwaśne jabłka
  • 8 łyżek miodu lipowego
  • 8 łyżeczek masła
  • 500 ml pół wytrawnego czerwonego wina Celebro
  • mielony cynamon

Przygotowanie:


Jabłka przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu żaroodpornym wydrążoną stroną do góry, w każde nalewamy miodu.
Nakładamy na wierzch po łyżeczce masła, posypujemy cynamonem, całość podlewamy winem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 35 min, podlewając kilka razy w trakcie pieczenia powstałym sosem.
Podajemy na zimno lub ciepło.
Zapach tego deseru jeszcze długo po zjedzeniu będzie się unosić w powietrzu.

1 komentarz:

  1. Jesień coraz bliżej, wieczory chłodne, to fajny pomysł na kolację ze znajomymi!

    OdpowiedzUsuń