115. Pijane jabuszka

Witam, na dzisiejszy wieczór postanowiłam sprawdzić stary przepis. Ten deser co prawda najlepszy jest na zimowe popołudnie, ale jako letni deser też świetny. Deser możemy podać z pozostałym winem,które będzie idealnym dopełnieniem całości.


Składniki:


  •  4 soczyste kwaśne jabłka
  • 8 łyżek miodu lipowego
  • 8 łyżeczek masła
  • 500 ml pół wytrawnego czerwonego wina Celebro
  • mielony cynamon

Przygotowanie:


Jabłka przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu żaroodpornym wydrążoną stroną do góry, w każde nalewamy miodu.
Nakładamy na wierzch po łyżeczce masła, posypujemy cynamonem, całość podlewamy winem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 35 min, podlewając kilka razy w trakcie pieczenia powstałym sosem.
Podajemy na zimno lub ciepło.
Zapach tego deseru jeszcze długo po zjedzeniu będzie się unosić w powietrzu.

Komentarze

  1. Jesień coraz bliżej, wieczory chłodne, to fajny pomysł na kolację ze znajomymi!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty