ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

wtorek, 11 lutego 2014

143. Aksamitny sernik na herbatnikach

Witam, obejrzawszy ostatnio Master Chef'a postanowiłam zrobić sernik.


Składniki:                                                                                  


  • 8 jaj
  • 1 kg wiaderko sera do serników
  • 1 opakowanie dużej porcji budyniu śmietankowego
  • 250 g herbatników
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Żółtka oddzielić od białek. Następnie żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. 
Następnie dodajemy budyń i po łyżce sera. Białka ubijamy na sztywną pianę i po łyżce dodajemy do masy serowej i mieszamy.
Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki i wylewamy masę serową.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C i pieczemy sernik przez 40 - 45 min. Po upłynięciu czasu pieczenia, wyłączamy piekarnik, ale nie wyjmujemy sernika przez 15 minut. Po 15 minutach uchylamy drzwiczki piekarnika na 15 minut. Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy sernik, studzimy i wkładamy na noc do lodówki.

Mój sernik zyskał taka aprobatę, że w ciągu kilku godzin zniknął.

2 komentarze:

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...