Witam, dzisiaj przedstawiam wam przepis na pyszne gniocchi, które przygotowałam w połowie z mężem.
Składniki:
- 1 kg dużych kleistych ziemniaków
- 175 g mąki pszennej i dodatkowo do posypania
- 1 łyżka stołowa drobnoziarnistej soli morskiej
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu (najlepiej białego)
- 1 jajko, utrzepane
- 100 g sera riccota
- 75 g masła
- bułka tarta
- 300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej
- ocet
- pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w mundurkach, aż będą miękkie. Odcedź i obierz, gdy wciąż będą gorące.
Przekrój każdego ziemniaka na ćwiartki i rozłóż na blasze do pieczenia.
Osuszaj ziemniaki w piekarniku w temp. 200 stopni C przez 5 minut.
Następnie rozgnieć je na gładką masę. Najlepiej używać do tego praski do ziemniaków.
Ale nie robota kuchennego bo masa będzie zbyt kleista.
Wymieszaj ziemniaki z mąką, solą, pieprzem, jajkiem i serem riccota. Zagniataj do uzyskania miękkiego ciasta. Nie zagniataj jednak zbyt długo, gdyż gnocchi będą twarde.
Włóż ciasto na talerz i schłódź, aż zesztywnieje.
Ukształtuj z ciasta podłużne wałki o średnicy ok. 1,5 cm. Tępą stroną noża odetnij kawałki dł. 3 cm. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć gnocchi i gotuj na niewielkim ogniu ok. 5 minut( gotuj partiami). Dokładnie odcedź i natychmiast zanurz w lodowato zimnej wodzie.
Ponownie odcedź i osusz papierowym ręcznikiem.
Rozpuść masło i powoli podgrzewaj, aż nabierze lekko brązowego koloru. Przecedź przez sitko i wyrzuć wszystkie grudki. Masło przelej na patelnię i smaż gnocchi, aż ładnie zrumienią się z każdej strony. Dopraw i utrzymuj ciepło.
Ugotuj z odrobiną soli fasolkę szparagową.Odcedź a następnie wsyp pół szklanki bułki tartej i wlej 4 łyżki octu i wymieszaj.Można zawsze dodać więcej octu to już zależy od indywidualnego smaku.
Pierś z kurczaka opłucz, przypraw pieprzem i solą.
Opanieruj w jajku i bułce tartej a następnie usmaż na patelni z odrobiną oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz