Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

niedziela, 17 sierpnia 2014

175. Poduszeczki gniocchi z sera ricotta z fasolką szparagową

Witam, dzisiaj przedstawiam wam przepis na pyszne gniocchi, które przygotowałam w połowie z mężem.


Składniki:                                                  


  • 1 kg dużych kleistych ziemniaków
  • 175 g mąki pszennej i dodatkowo do posypania
  • 1 łyżka stołowa drobnoziarnistej soli morskiej
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu (najlepiej białego)
  • 1 jajko, utrzepane
  • 100 g sera riccota
  • 75 g masła
  • bułka tarta
  • 300 g fasolki szparagowej żółtej i zielonej
  • ocet
  • pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach, aż będą miękkie. Odcedź i obierz, gdy wciąż będą gorące.
Przekrój każdego ziemniaka na ćwiartki i rozłóż na blasze do pieczenia.
Osuszaj ziemniaki w piekarniku w temp. 200 stopni C przez 5 minut. 
Następnie rozgnieć je na gładką masę. Najlepiej używać do tego praski do ziemniaków. 
Ale nie robota kuchennego bo masa będzie zbyt kleista.
Wymieszaj ziemniaki z mąką, solą, pieprzem, jajkiem i serem riccota. Zagniataj do uzyskania miękkiego ciasta. Nie zagniataj jednak zbyt długo, gdyż gnocchi będą twarde. 
Włóż ciasto na talerz i schłódź, aż zesztywnieje.
Ukształtuj z ciasta podłużne wałki o średnicy ok. 1,5 cm. Tępą stroną noża odetnij kawałki dł. 3 cm. W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć gnocchi i gotuj na niewielkim ogniu ok. 5 minut( gotuj partiami). Dokładnie odcedź i natychmiast zanurz w lodowato zimnej wodzie. 
Ponownie odcedź i osusz papierowym ręcznikiem. 
Rozpuść masło i powoli podgrzewaj, aż nabierze lekko brązowego koloru. Przecedź przez sitko i wyrzuć wszystkie grudki. Masło przelej na patelnię i smaż gnocchi, aż ładnie zrumienią się z każdej strony. Dopraw i utrzymuj ciepło.
Ugotuj z odrobiną soli fasolkę szparagową.Odcedź a następnie wsyp pół szklanki bułki tartej i wlej 4 łyżki octu i wymieszaj.Można zawsze dodać więcej octu to już zależy od indywidualnego smaku.
Pierś z kurczaka opłucz, przypraw pieprzem i solą. 
Opanieruj w jajku i bułce tartej a następnie usmaż na patelni z odrobiną oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz