Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

piątek, 15 sierpnia 2014

174. Clafoutis z morelami

Witam, chciałabym  wam przedstawić trochę czasochłonny, ale jakże pyszny deser autorstwa Gordona Ramsay'a.


Składniki:                                              
Deser w towarzystwie śmietany


  • 50 g prażonych płatków migdałowych
  • 1 łyżka stołowa mąki krupczatki
  • szczypta soli
  • 100 g drobno zmielonego cukru ( lub cukru pudru)
  • 2 duże wiejskie jaja
  • 3 duże żółtka z wiejskich jaj
  • 250 ml tłustej śmietany
  • trochę miękkiego masła do wysmarowania foremek
  • 12 dojrzałych moreli, średniej wielkości
  • cukier puder, do posypania

Przygotowanie:

 W pierwszej kolejności zmiel w młynku do kawy płatki migdałowe na drobny proszek. Przełóż do pojemnika robota kuchennego (blendera) i wymieszaj z mąką i solą. Następnie dodaj cukier, jajka, żółtka oraz śmietanę.
Miksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Nałóż do słoika lub pojemnika z blendera, przykryj i schładzaj w lodówce przez 24 godziny.
Gdy ciasto będzie gotowe do pieczenia, rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Nasmaruj miękkim masłem sześć foremek do puddigów o średnicy 10 cm.
Przekrój na pół morele i usuń pestki. Każdą połówkę ponownie przekrój na pół i rozdziel między przygotowane foremki. Przesiej na morele cukier puder. Przelej ciasto ze słoika i piecz 12 minut, aż urośnie i nieco stwardnieje.
Pozwól, by deser stygł kilka minut w foremkach, następnie wyjmij porcje z form małą, płaską szpatułką i połóż na drucianej kratce. Podawaj na ciepło, posypane cukrem pudrem oraz z kulkami lodów lub śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz