ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

wtorek, 4 sierpnia 2015

210. Marynowane boczniaki

Witam, jeszcze jeden przepis z pysznymi boczniakami.


Składniki:


  • 1 kg boczniaków
  • 2 szkl. wody
  • 1/2 szkl. octu 10 %
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka gorczycy
  • 3 liście laurowe

Przygotowanie:

Grzyby należy umyć, gotować w lekko osolonej wodzie 10 minut, odsączyć, zalać wcześniej przygotowaną marynatą ( wszystkie podane wyżej składniki zagotować i odstawić do ostygnięcia do temp. ok. 60- 65 stopni C). Po zamknięciu słoika pasteryzujemy je przez 15-20 minut w zależności od wielkości opakowania.

Te boczniaki robiłam pierwszy raz w tym roku i jak skosztowałam to nie mogłam się oderwać od nich :) Polecam każdemu, aby spróbował takie pyszności.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...