ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

czwartek, 3 marca 2016

218. Panna cotta z trawą cytrynową

Witam, dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na panne cotte

 z trawą cytrynową. Przepis znalazłam w internecie.


Składniki:                                                                          


  • 3 łodygi trawy cytrynowej
  • 500 ml kremówki
  • 250 ml mleka 3,2 %
  •  łyżeczek żelatyny  
  • 4 łyżki cukry
  • pół tabliczki czekolady

Przygotowanie:

Wlać kremówkę i mleko do garna i wrzucić pokrojone na mniejsze łodygi trawy cytrynowej. 
Wszystko zagotować, odstawić na godzinę, aby wydobyć aromat trawy cytrynowej.
Po godzinie ponownie zagotować dodając do tego cukier i zdjąć z ognia. Żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, gdy spęcznieje podgrzać w kuchence mikrofalowej i wymieszać z wszystko razem w garnku.
Przelać do kieliszków lub plastikowych kubków, ostudzić i na 4 godziny włożyć do lodówki.
Jeśli zrobiliście w kubkach przygotować sobie odrobinę ciepłej lub gorącej wody w misce, włożyć kubek na kilka sekund i wyjąć zawartość na talerzyk.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać naszą panna cotte. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...