Witam, dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na panne cotte
z trawą cytrynową. Przepis znalazłam w internecie.
Składniki:
- 3 łodygi trawy cytrynowej
- 500 ml kremówki
- 250 ml mleka 3,2 %
- łyżeczek żelatyny
- 4 łyżki cukry
- pół tabliczki czekolady
Przygotowanie:
Wlać kremówkę i mleko do garna i wrzucić pokrojone na mniejsze łodygi trawy cytrynowej.
Wszystko zagotować, odstawić na godzinę, aby wydobyć aromat trawy cytrynowej.
Po godzinie ponownie zagotować dodając do tego cukier i zdjąć z ognia. Żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, gdy spęcznieje podgrzać w kuchence mikrofalowej i wymieszać z wszystko razem w garnku.
Przelać do kieliszków lub plastikowych kubków, ostudzić i na 4 godziny włożyć do lodówki.
Jeśli zrobiliście w kubkach przygotować sobie odrobinę ciepłej lub gorącej wody w misce, włożyć kubek na kilka sekund i wyjąć zawartość na talerzyk.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać naszą panna cotte.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz