Jeżeli podoba Ci się mój blog możesz pomóc go rozpowszechnić wystarczy, że klikniesz "Lubię to" oraz "+1 poleć w google".
Te dwa twoje kliknięcia nic cię nie kosztują a więcej osób będzie mogło skożystać z jego zawartości a ja będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję i zapraszam do czytania.

piątek, 26 lutego 2016

217. Banany pieczone w karmelu en papillote

Witam, po dłuższej przerwie przychodzę do Was z przepisem na deser Gordona Ramsay,a.


Składniki:                                                            


  • 4 łyżki stołowe jasnego cukru Muscavado
  • 50 g masła
  • 100 ml tłustej śmietany
  • 2 całe goździki
  • 8 średnich bananów, dojrzałych, ale niezbyt miękkich 
  • odrobina przesianego cukru pudru, do posypania
  • 4 gałązki świeżej trawy cytrynowej
  • śmietana kremówka, do polania

Przygotowanie:

 W pierwszej kolejności przygotuj sos karmelowy.Rozpuść cukier w rondlu, dodając odrobinę wody. Kiedy cukier się rozpuści i będzie klarowny, zwiększ ogień i gotuj 3-5 minut, aż zacznie się karmelizować i nabierać koloru. Zdejmij rondel z ognia i natychmiast wmieszaj masło.
Następnie wymieszaj ze śmietaną i dodaj goździki. Odstaw na bok do ostygnięcia oraz by sos nabrał odpowiedniego aromatu.
Przed upieczeniem bananów rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj 4 arkusze papieru pergaminowego, każdy o wymiarach 20x30 cm.
Mocno rozgrzej patelnię z grubym dnem. Przekrój banany wzdłuż na pół i  posyp cukrem pudrem. Połóż na rozgrzaną suchą patelnię i pozwól, by cukier zaczął się karmelizować, zanim przewrócisz banany na drugą stronę. Jeśli patelnia będzie odpowiednio gorąca, powinno to zająć kilka sekund. (Banany możesz smażyć partiami, za każdym razem wycierając patelnie do sucha). Gdy tylko banany się skarmelizują , natychmiast przełóż je na środek arkuszy papieru pergaminowego, po 4 połówki na każdym.
Natnij każde źdźbło trawy cytrynowej prawie do końca jego grubszej części i połóż na kawałkach bananów. Wyłów z sosu  karmelowego goździki i polej nim banany.
Trzymaj dwa dłuższe brzegi papieru, złóż go kilkakrotnie, pozostawiając przestrzeń nad bananami. Zwiń kilkakrotnie końcówki. Tak uformowane " pakieciki " połóż na blasze do pieczenia.
Piecz 7-10 minut, aż "pakunki" spęcznieją. Każdy z nich podawaj na talerzu, nacinając górną część, by nałożyć do środku śmietany kremówki. Podawaj natychmiast po przygotowaniu. 
( Pamiętaj, że z otwieranych " pakiecików" zacznie  się intensywnie wydobywać para)


1 komentarz: