ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

wtorek, 12 lipca 2016

225.Letnia zupa z kalarepy

Witam, dzisiaj coś bardzo na czasie. Ci co maja swoje własne grządki to czerpią ze swoich warzyw ile można, ja również do tych osób należę więc przedstawiam Wam moją pierwszą zupę z kalarepy w 90 % ze składników z grządki.


Składniki na 8 porcji:                        


  •  4 duże główki kalarepy wraz z liśćmi
  • 6 dużych ziemniaków(obranych i pokrojonych w kostkę)
  • mały pęczek natki pietruszki wraz z korzeniami
  • 4 marchewki z natkami
  • natka selera 
  • mały kawałek pora pokrojonego w plastry
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 małe liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • warzywko
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Do garnka wlewam 2,5 l zimnej wody. Następnie wrzucam piersi z kurczaka liść laurowy i ziele angielskie oraz warzywa bez kalarepy( nacie związuję sznurkiem razem żeby nie były rozrzucone po całym garnku i aby ułatwić sobie wyjęcie ich po skończeniu gotowania.  Wstawiam na ogień i czekam, aż zacznie się gotować. W między czasie myję, obieram kalarepę i kroję w kostkę wielkości kostki ziemniaka. Liście kroję w paseczki bez łodyżek i wrzucam do gotującej się zupy. Dodaję trochę warzywka, soli i pieprzu i gotuję wszystko razem do czasu kiedy ziemniaki i kalarepą będą miękkie.
Piersi z kurczaka wyjmuję i kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do zupy.
Są zwolennicy zagryzania zupy surową kalarepą, ale ja tam wolę ja ugotowaną a taką surową jem jako przekąskę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...