ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

czwartek, 3 listopada 2016

228. Koktajl krewetkowy po mojemu

Witam, dawno mnie nie było, ale wracam do Was z pysznym przepisem na przystawkę lub drugie danie.

A wszystko dzięki promocji na świeże krewetki.


Składniki: 


  • 1/2 kg świeżysz krewetek tygrysich            
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pomarańcza
  • 1/2 kapusty pekińskiej lub lodowej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Kapustę i paprykę umyć a następnie pokroić na paseczki. Wrzucić do miski i posypać odrobiną soli.
Pomarańcze obrać ze skóry i błon i przekroić każdy plasterek na pół.
Przygotować sos musztardowo-miodowy;wymieszać musztardę z miodem i cytryną, w zależności od preferencji smakowych dodać więcej miodu lub musztardy,wymieszać kapustę i paprykę i przyprawić do smaku sola i pieprzem.
Krewetki obrać z pancerzy, wyjąc rdzeń kręgowy i jelita.
Do kieliszków z martini przełożyć sałatkę.
Na patelni rozgrzać masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smażyć krewetki po około 2 minuty z każdej strony.
Gorące krewetki ułożyć na samej górze sałatki  dodać kilka plasterków pomarańczy. 
Jeść wszystko razem, wtedy jest najlepszy smak.



1 komentarz:

  1. O kurde! Chciałabym to spróbować na żywo! Zapraszam do nas na www.kcalamr.com:)

    OdpowiedzUsuń

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...