Witam, dawno mnie nie było, ale wracam do Was z pysznym przepisem na przystawkę lub drugie danie.
A wszystko dzięki promocji na świeże krewetki.
Składniki:
- 1/2 kg świeżysz krewetek tygrysich
- 1 papryka czerwona
- 1 pomarańcza
- 1/2 kapusty pekińskiej lub lodowej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Kapustę i paprykę umyć a następnie pokroić na paseczki. Wrzucić do miski i posypać odrobiną soli.
Pomarańcze obrać ze skóry i błon i przekroić każdy plasterek na pół.
Przygotować sos musztardowo-miodowy;wymieszać musztardę z miodem i cytryną, w zależności od preferencji smakowych dodać więcej miodu lub musztardy,wymieszać kapustę i paprykę i przyprawić do smaku sola i pieprzem.
Krewetki obrać z pancerzy, wyjąc rdzeń kręgowy i jelita.
Do kieliszków z martini przełożyć sałatkę.
Na patelni rozgrzać masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smażyć krewetki po około 2 minuty z każdej strony.
Gorące krewetki ułożyć na samej górze sałatki dodać kilka plasterków pomarańczy.
Jeść wszystko razem, wtedy jest najlepszy smak.
O kurde! Chciałabym to spróbować na żywo! Zapraszam do nas na www.kcalamr.com:)
OdpowiedzUsuń