Witam, dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na suflet serowy zaczerpnięty z jednej z gazet.
Składniki:
- 25 g masła
- 150 ml tłustego mleka
- 1 łyżka mąki
- 3 jaja oraz dodatkowe białko
- odrobina musztardy
- szczypta chili
- 75 g tartego parmezanu( lub innego tego typu sera)
- dodatkowy ser do posypania( ja użyłam goude )
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Przygotować sos beszamelowy.
Na małym ogniu w rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę cały czas mieszając i stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Oddzielić żółtka od białek i kiedy beszamel ostygnie wbić żółtka do beszamelu razem z musztardą i odrobiną musztardy i chili. Stopniowo dodać ser i szczypiorek, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Foremki wysmarować masłem i posypać potartym serem. Ubić białka na sztywno i małymi porcjami dodać do ciasta.
Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości i piec w piekarniku przez 10 minut ( ja piekłam 12 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz