254. Babka z orzechami laskowymi

Witam, dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić fajnym i bardzo smacznym przepisem na babkę orzechową, która znika błyskawicznie po wyjęciu z piekarnika :)



Składniki: 
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy. Czekoladę ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach.

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier, stopniowo, dalej ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy.

W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę pszenną, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, startą czekoladę, przesiane kakao. 

Wszystko dodajemy do masy i mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy roztopione masło i mieszamy.

Najlepiej piec w średniej keksówce  w temperaturze 175ºC przez około 40 – 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu można polać polewą czekoladową- ja robiłam bez polewy i wyszła pysznie, ale szybko znikła :)

Przepis zaczerpnięty ze strony https://www.mojewypieki.com/przepis/babka-z-orzechami-laskowymi-i-czekolada

Komentarze

Popularne posty