- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 7 łyżek mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka kakao
- 100 g masła
- szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy. Czekoladę ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier, stopniowo, dalej ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy.
W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę pszenną, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, startą czekoladę, przesiane kakao.
Wszystko dodajemy do masy i mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy roztopione masło i mieszamy.
Najlepiej piec w średniej keksówce w temperaturze 175ºC przez około 40 – 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu można polać polewą czekoladową- ja robiłam bez polewy i wyszła pysznie, ale szybko znikła :)
Przepis zaczerpnięty ze strony https://www.mojewypieki.com/przepis/babka-z-orzechami-laskowymi-i-czekolada
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz