Smaczny i co najważniejsze zdrowy kisiel owocowy lepszy niż te z tytki, a za razem łatwy i szybki w przygotowaniu.
Składniki:
- owoce w dowolnej ilości i konfiguracji ( truskawki, maliny, jabłka, gruszki co kto lubi)
- skrobia (mąkaziemniaczana)
- cukier
Wykonanie:
- Owoce myjemy, obieramy ze skórek wkładamy do garnka, zalewamy wodą, słodzimy i gotujemy kompot.
- Ze skrobi i wody robimy płynną zawiesinę.
- Gdy kompot będzie gotowy i wrzał wlewamy zawiesinę ze skrobi szybko mieszamy aż całość zgęstnieje i skrobia nie będzie widoczna w kisielu.
- Gotowy kisiel można przelać do misek, salaterek.
Smacznego :)
niestety z mrożonych malin ale przyjdzie sezon będzie ze świeżych
Popatrz, jednak idzie zrobić kisiel bez tytki :D
OdpowiedzUsuń