ceneo

Ekspresy do kawy_kreacje_świąteczne - sprawdź opinie

kam

wtorek, 8 stycznia 2013

15. Crumble rabarbarowe/owocowe

Crumble to świetny zapiekany deser z chrupiącą kruszonką na ciepło idealny na "zapchanie" żołądka do końca dość szybki w przygotowaniu.

Składniki:

  • Rabarbar pokrojony na kawałki lub inne owoce
  • imbir
  • cukier 
  • masło
  • rum(nie jest obowiązkowy) 100ml
  • bita śmietana lub lody waniliowe

Kruszonka uniwersalna:

  • Mąka
  • Masło
  • Cukier
  • do tej dodajemy jeszcze cynamon
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać ze sobą w mikserze


Wykonanie:

  1. Cukier wsypać na patelnię i czekać aż zbrązowieje, 
  2. Gdy się już rozgrzeje dodać pokrojony rabarbar i dodać kawałek masła dokładnie mieszać. 
  3. Gdy rabarbar się cały pokryje cukrem wlać rum i podpalić poczekać aż alkohol sam zgaśnie.
  4.  Przełożyć rabarbar do małego naczynia żaroodpornego "kokilki" na wierzch dać kruszonkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.aż kruszonka się zarumieni. 
  5. Wyciągnąć z piekarnika i dać lody na górę.




Podpowiedź:
  1. Rabarbar można zastąpić innymi owocami np. Jabłkami, Wiśniami, gruszkami
  1. kokilka 
  2. trzeba uważać z rumem żeby nie spalić kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

260. Lekki tort czekoladowy z orzechami i owocami

 Witam, po bardzo długiej nieobecności przychodzę do Was z bardzo pysznym przepisem na bardzo lekki tort bezowy z bakaliami. Przyznam się, ż...