Crumble to świetny zapiekany deser z chrupiącą kruszonką na ciepło idealny na "zapchanie" żołądka do końca dość szybki w przygotowaniu.
Składniki:
- Rabarbar pokrojony na kawałki lub inne owoce
- imbir
- cukier
- masło
- rum(nie jest obowiązkowy) 100ml
- bita śmietana lub lody waniliowe
Kruszonka uniwersalna:
- Mąka
- Masło
- Cukier
- do tej dodajemy jeszcze cynamon
Wykonanie:
- Cukier wsypać na patelnię i czekać aż zbrązowieje,
- Gdy się już rozgrzeje dodać pokrojony rabarbar i dodać kawałek masła dokładnie mieszać.
- Gdy rabarbar się cały pokryje cukrem wlać rum i podpalić poczekać aż alkohol sam zgaśnie.
- Przełożyć rabarbar do małego naczynia żaroodpornego "kokilki" na wierzch dać kruszonkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.aż kruszonka się zarumieni.
- Wyciągnąć z piekarnika i dać lody na górę.
Podpowiedź:
- Rabarbar można zastąpić innymi owocami np. Jabłkami, Wiśniami, gruszkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz