Nazwę tej przystawki wymyśliła moja narzeczona. Po naszymu zchajcowane sznitki to nic innego jak po polsku bułki zapiekane.
składniki:
- kulki mozarelli
- pomidor
- pieczarki ser żółty(cheddar najlepiej pasuje)
- bagietka lub bułka kanapkowa
- masło czosnkowe opcjonalnie
Wykonanie:
- Bułkę kroimy, jeżeli mamy masło czosnkowe to smarujemy nim lekko plastry bułki
- Mozarellę, pomidowa kroimy w pastry.
- Ser trzemy na tarce.
- Pieczarki kroimy w plasterki i obsmażamy chwilę na patelni bez tłuszczu
- Na bułki układamy plaster pomidora i na to plaster sera, na drugiej bułce kładziemy pieczarki i posypujemy startym serem.
- całość układamy na blachę i wkładamy do piekarnika aż ser się stopi.
- Smacznego
Wersję z pieczarkami i serem kultywuję od dawna, ale z pomidorem i mozzarellą to nowość! Z pewnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuń