Przepis ten pochodzi ze starej książki kucharskiej jeszcze z prl-u co nie znaczy, że jajka nie są dobre, wręcz przeciwnie nikt się nie spodziewał tak wspaniałego smaku jaki ta potrawa przyniosła. Jajka te to idealna przystawka na imprezę można ją wcześniej przygotować i przed podaniem tylko zapiec.
Składniki:
- 8 jajek
- 2 dag masła
- ok 1/2 bułki kanapkowej lub bagietki
- ok 1/4 l śmietany
- 1 dag mąki
- 1 kostka rosołowa lub bulion
- natka pietruszki
- sól
Wykonanie:
- Kostkę zalać 1/8 l wody, rozpuścić i ostudzić, wymieszać z mąką i zagotować. Połączyć ze śmietaną osolić i mocno zagrzać.
- Bułkę kanapkową pokroić w dość grube kromki ok 2 cm( jajko wtedy nie wypłynie). Wyjąć środek z bułki nie uszkadzając skórki.
- "Obrączki" z bułki obsmażyć na maśle.
- Naczynie do zapiekania posmarować cienko masłem, wlać do niego gorącą śmietanę.
- Na śmietanę układać grzanki. Do każdej grzanki wbić po 1 jajku, posolić, oblać z wierzchu śmietaną
- Wstawić do gorącego piekarnika do czasu aż całe białko się nie zetnie. Żółtko powinno być jeszcze lekko płynne.
- Podajemy na tym samym półmisku w którym się zapiekało.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz